With all 12 of our “When Swing Was King” shows cancelled this month because of fears of the China coronavirus, we wanted to do a little something to help the residents of these senior care facilities occupy their time as well as to know that we are thinking of them and lifting prayers to God in their behalf. We began today by sending over an entertainment/activity/encouragement pack that the activity directors (who were very excited and appreciative about the idea) could then print off and hand around. We promised that we would do something in this line every few days during the “Great Hunkering Down” period.

Already planned for future installments are quizzes, trivia, quotations (including Scriptures), and even some copyright free crossword puzzles we found. We began today with creating a pop culture quiz, an American history quiz, and a small collection of quotations on friendship. And, for those of you who are interested (as well as those of you who are looking for a little respite from your own “quarantine boredom”), I print below what we sent over today.

By the way, you might want to consider a similar activity with a nursing home, hospital, or even friends that aren’t able to get around much.

============================

Hey, friends! We are so sorry that we can’t present a “When Swing Was King”
show for you this month but the “Great Hunkering Down” of Spring 2020 has us all in its grip. And that’s okay. Because of the dangers represented by the Wuhan coronavirus, it makes perfect sense to do what we can to deal with it. Nevertheless, in addition to our fervent and frequent prayers for your safety and health, we also wanted to do something that might relieve a little of the boredom that the quarantine is creating. We thought, therefore, that a few quizzes and trivia might be of some interest to you. If you like them, we will go ahead and send over to you similar “activity items” every few days. May God pour out His mercies on you, on our caregivers and health officials, our political leaders, and on all those already dealing with not only the coronavirus but all other health issues.

Blessings,

Denny and Claire Hartford

American Pop Culture Quiz

1) Who created Desilu Productions?
a) Elvis Presley and Arthur Miller
b) Richard Nixon and Elizabeth Taylor
c) Lucille Ball and Dezi Arnaz
d) Frank Sinatra and John Wayne

2) The character Tonto is from which television show?
a) Dragnet
b) Hopalong Cassidy
c) The Lone Ranger
d) Lassie

3) This 1953 show has three ghosts, one of which can be described as a real booze-hound.
a) Topper
b) The Outer Limits
c) Love That Bob
d) Dark Shadows

4) Which television show is the phrase “Get out of Dodge” from?
a) The Jackie Gleason Show
b) Gunsmoke
c) Dinah Shore Show
d) Leave it to Beaver

5) This children’s program had a carrot stealing rabbit and a sleeping/talking clock.
a) Ding Dong School
b) Romper Room
c) Mister Rogers’ Neighborhood
d) Captain Kangaroo

6) In this show, you would often hear, “All we want are the facts, ma’am”.
a) The Detectives starring Robert Taylor
b) Dragnet
c) The Adventures of Sam Spade
d) Adam 12

7) The sadder the story, the more applause for that person. And the one with the saddest story was usually the winner.
a) You Bet Your Life
b) To Tell The Truth
c) This is Your Life
d) Queen For a Day

8) Who hosted “American Bandstand”?
a) Dick Clark
b) Johnny Cash
c) Wink Martindale
d) Allen Ludden

9) Who narrated “The Twilight Zone”?
a) William Conrad
b) Jack Paar
c) Lowell Thomas
d) Rod Serling

10) Groucho Marx hosted what game show in the ’50s?
a) What’s My Line?
b) Father Knows Best
c) You Bet Your Life
d) The Today Show

ANSWERS:
1) c
2) c
3) a
4) b
5) d
6) b
7) d
8) a
9) d
10) c

American History Quiz

1) Who was Jackie Robinson?
2) Who was President of the United States during World War Two? (Look out, this is kind of a trick question.)
3) Who was Benny Goodman?
4) Who was Al Capone?
5) What general led the Confederate armies in the American Civil War?
6) Who led the Rough Riders up San Juan Hill?
7) Who was Clark Gable?
8) What was a U-boat?
9) Who was Charles Lindberg?
10) Who was Wyatt Earp?

ANSWERS:

1) Jackie Robinson was the first African-American allowed to play in major league baseball.
2) The Presidents of the United States during World War Two were Franklin Delano Roosevelt and Harry Truman.
3) Benny Goodman was a big band clarinetist and bandleader.
4) Al Capone was a Chicago gangster of the 1920’s and 1930’s.
5) The general who led the Confederate forces in America’s War Between the States was Robert E. Lee.
6) The Rough Riders were led up San Juan Hill in the Spanish-American War by Teddy Roosevelt.
7) Clark Gable was a movie star.
8) A U-boat was a German submarine.
9) Charles Lindbergh was a pioneer aviator; the first to fly solo over the Atlantic.
10) Wyatt Earp was an Old West lawman and gunfighter.

Wit & Wisdom — On Friendship

“There is nothing on this earth more to be prized than true friendship.”
(St. Thomas Aquinas)

“A friend is one who overlooks your broken fence and
admires the flowers in your garden.” (Anonymous)

“A friend loves at all times,
and a brother is born for adversity.”
(Proverbs 17:17)

“Friendship is one of the sweetest joys of life.
Many might have failed beneath the bitterness of their trial had they not found a friend.”(Charles H. Spurgeon)

“Friends show their love in times of trouble, not in happiness.”
(Euripides)

“Bear with each other and forgive one another if any of you has a grievance against someone. Forgive as the Lord forgave you.”
(Colossians 3:13)

“Sometimes being with your best friend
is all the therapy you need.” (Anonymous)

“No friendship is an accident.” (O. Henry)

“Carry each other’s burdens, and in this way,
you will fulfill the law of Christ.” (Galatians 6:2)

“Friendship is the only thing in the world concerning the
usefulness of which all mankind are agreed.” (Cicero)

But be doers of the word,
and not hearers only.